keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Haasteeseen vastaaminen

Saimme haasteen blogista Hurjapäät: Tervutrion elämää, Saralta. Kiitokset siitä :) 
Tarkoituksena olisi siis vastata esitettyihin kysymyksiin. Pyrin avaamaan vastaukseni kunnolla. 

1. Missä asioissa toivoisit kehittyväsi koiranomistajana?
Voi kärsivällisyys ja turhautuminen, eli suomennettuna turhaudun todella helposti. Varsinkin treenatessa. Kärsivällisyyttä ehdottomasti lisää. Onneksi kuitenkin olen oppinut jo itsessäni sen, että kun pinna palaa, niin koirat autoon eikä treenata ennen kuin mielentila palaa. Ennen aikanaan, yritin väkisten treenata hermostuneena ja tuliko siitä mitään? No ei, ainoastaan ihan paineessa oleva koira ja entistä hermostuneenpi ohjaaja.
Myöskin musta tuntuu välillä kun katsoo muiden koiria ja niiden oikeuksia, että mun koirat elää armeijassa. :D Olen erityisen tarkka käytöksestä, varsinkin sisällä.


2. Onko koirasi karannut koskaan?
Eip. Ei sitten koskaan. Kyllähän Frigi mielellään jahtaa rusakoita, mutta aina reissulta on palauduttu kotiin ja lopettaa jahtaamisen eikä ylipäätänsä lähde jahtaamaan jos niin sanon. Varsinkin jos Frigi karkaisi, niin piirtäisin kyllä ison rastin seinään. En voisi ikinä kuvitella sen karkaavan, vaikka eläin tietysti on aina eläin, mutta samalla aallolla Frigi on aina Frigi. :D
Veeran nyt saisi kävelemällä kiinni jos se johonkin päättäisi lähteä & Frodosta en usko, sitä ei juuri kiinnosta tuolla ulkona kuin kantaa keppiä ja jahdata tuulen mukana meneviä lehtiä. :D 

3. Rotusi hyvät & huonot puolet?
Hyvä puoli, kokonaisuus. Ja kokonaisuudella tarkoitan ulkonäköä, kevyt ja kompakti. Monipuoliset harrastusmahdollisuudet, ei taida olla harrastusta mitä belgin kanssa ei voisi kokeilla. Tietysti esimerkiksi suojelun kokeileminen riippuu myös koirayksilöstä. Se aktiivisuus, uskollisuus, iloisuus, aurinkoisuus. Aktiivisuudella tarkoittaen, aina valmis tekemään töitä, menemään lenkille ja lenkin pituus voi olla vaikka sen 20km. Uskollisuudella tarkoittaen, omistaja/perhe on ehdottomasti ykkönen. Millään muulla ei ole väliä, kunhan omistaja on tyytyväinen häneen. Tämä heijastuu esimerkiksi Frigissä todella vahvasti, se on ottanut elämän tehtäväkseen huolehtia, että mä olen siihen tyytyväinen ja mieli on positiivinen. Jos näin ei ole, niin se yrittää parhaansa mukaan piristää.
Huonona puolena, yleisesti ottaen näitä vaivaava epilepsia ja arkuus/pidättyväisyys. Onneksi tuohon asiaan voi jokainen vaikuttaa omalla tavallaan. Kasvattajat omilla yhdistelmillään, pentujen pentulaatikon ajan käsittelyllä ja sosiaalistamisella ja asioihin totuttamisella ja vastaavaisuudessaan, jokainen pennunostaja omilla yhdistelmä- ja pentuvalinnoillaan sekä ottamalla asioista selvää, tarkoittaen esimerkiksi suvun laajaatutkimista ja kysymällä vaikkapa muilta kasvattajilta tietoja. Tässä belgianpaimenkoira. 

Rottweiler, yleisolemukseltaan vahva ja ylväs, upea ja vakuuttava ulkomuoto. Myös sopiva toivomiini harrastuksiin eli PK-lajit ja TOKO. Yleisesti ottaen itsepäinen ja kova rotu, toivoin ei-niin-ohjaajapehmeää koiraa ja sellaisen saisinkin. Toivoin koiraa, jonka kanssa joutuisin mahdollisesti vääntämään ratakiskosta joissain asioissa. Sain kuitenkin kovan koiran, jonka oppimisen into oli todella suuri ja oppi vielä helposti! Oikein kiva kombo tämäkin. :) 
Huonona puolena rotua paljon vaivaava syöpä. Rottweiler on rotuna minulla kuitenkin omalla tavallaan uutuus, kun ensimmäinen oma vaahteraperse menossa, että sellainen todella syvä tutustuminen on vielä kesken. Kuitenkin vakuuttanut alusta asti minut niin vahvasti, että haluan omalla jalostustyölläni auttaa rotua eteenpäin parhaani mukaan. 

Frigi & Kicho-tytär :) 

4. Tarina koirasi nimen takana?
Yleisesti ottaen, minä pidän vahvoista ja lyhyistä nimistä. Yleisesti ottaen 5-kirjaimisista, jotka sisältää R-, K-. C,- G,- Z,- kirjaimen tmv.
Frigi oli Fiji tullessaan ja sehän oli myös vuoden ikäinen tullessaan, joten tavoitteena oli keksiä nimi, jossa on voimaa mutta kuitenkin muistuttaisi suht paljon edellistä. Fiji-nimestä ajattelin, että jos joutuu karjaisemaan niin kurkusta ei tule mitään muuta kuin räkäpallo :D Siksi siis Frigi.
Frodo nimestä olin haaveillut jo pitkään, tosin australiankarjakoiran muodossa. Australiankarjakoirasta olen haaveillut ihan vaahtosammuttimen kokoisesta asti, toteutan haaveen kyllä, mutta sitten kun en näiden perässä jaksa enää juosta. Kuitenkin, toteutin Frodon siis rottweiler muodossa, se sopikin niin kivasti Frigin kanssa. Mulla on myös paikoin kolmas koira. Sen nimi on Frogo. ;) 

5. Onko koirasi "jalostuskelpoinen"?
Frigi oikeanlaisille nartuille kyllä. Frigissä on omat negatiiviset rotuominaisuutensa luonteen ja rakenteen puolesta. PK-koiraa ajatellen, Frigin runko on ihan liian lyhyt, joten tässä kohtaa nartun pitää olla pitkärunkoinen. Myöskin jos hienostellaan niin Frigillä on liian lyhyt ja kiero häntä, sekä liian lyhyt nokka. Luonteeltaan, liian pehmeä. Tosin treenivireessä tätä ei juuri huomaa, mutta arjessa kyllä. Eli vastapuolen olisi oltava päällisin puolin kova koira luonteeltaan. 
6. Saitko itse valita pennun pentueesta? Millä perusteilla valitsit?
Enpä ole kyllä saanut valita elämässäni yhtäkään pentua... Ovat pääosin tulleet ulkomailta. Frodon tietysti sain valita, mutta hän oli ainokainen, joten valinnan varaa ei mitään ihan hirveitä ollut :') Tietysti kävin monesti Frodoa katsomassa sen pentulaatikkoiän aikana ja totesin sen itselleni sopivaksi. Tämä sopiva oli dominoiva, pureva ja pärisevä. Aina sormilla ja lahkeessa kiinni.



7. Mikä on maksimi koiramäärä itsellesi omistaa?
4 kipaletta. Hyvillä ikäeroilla, koirat eri koulutusvaiheissa. Eli yksikään koirista ei ole samalla koulutusviivalla vaan jokainen on jollain tapaa edellä toistaan. 

8. Mitä mieltä olet koiranäyttelyistä?
En oikein perusta, mutta onhan niissä kiva pyörähtää. Sisänäyttelyitä en voi sietää ja silti joulukuun messukeskukseen pitää aina tunkea. :D Kesällä kaikki on kivaa, jopa näyttelyt. Tavoitteena meillä on jokaisessa näyttelyssä se, että koira käyttäytyy moitteettomasti. Samapa se onko arvosana H vai ROP (tämä ihan unelmissa), mulla on kuitenkin hyvin erilainen kuva hyvännäköisesti koirasta kuin valtaosalla ulkomuototuomareista.

9. Mitä koirasi syövät?
Frigi & Frodo syövät Cibaun Active Formulaa + erinäisiä lihoja silloin tällöin. Pakastintilat on aika pienet. Tykkään ostella myös Best In-kotimurekkeita, Veeralle varsinkin se lohimureke on tosi pro. Muorin ruuan sulatus tahtoo välillä reistailla, mutta tuon on kestänyt tosi moitteettomasti. Pojat syö myös sinkkiä, merilevää. Frodo ja Veera lirauksen piimää, närästystä helpottamaan. Frodolle menee vielä MSM ja glukosamiini ja B-vitamiini.
Veera syö Cibaun kala-riisi ruokaa ja nivelvalmisteita. 



10. Suosikkiväritys koirasi rodussa?
Mustahan on aina ollut mun lempiväri ja siinä sivussa menee myös ruskea. Noh.. se ehkä näkyy myös koirissa :D Eipä kamalasti ole ollut valinnan varaa, gronttuja on vaan yhtä väriä ja rotikoita on vaan yhtä väriä, onneksi sitä parasta :P Tervuja tietysti on eri sävyisiä ja itseäni miellyttää oikein tumma punainen ja siihen aika vahvasti dominoiva musta tai sitten oikein tumma harmaa ja dominoiva musta.

11. Mitä harrastatte?
Frigin kanssa päälajina TOKOa, myös PK-jälkeä ja sunnuntai hömpöttelynä aksaa. Itse inhoan agilityä, mutta uhraudun mustini vuoksi kun se siitä niin tykkää.. :D Myöskin käydään silloin tällöin pyörähtämässä näyttelyissä, mutta en nyt luokittelisi harrastukseksi..
Frodon kanssa harrastettiin (ja jatketaan kunhan paranee) IPOa, TOKOa ja PK-jälkeä. Kaikkea tavoitteellisesti. Ja sitten näyttelyissä pyörähdellään, mutta kuten sanoin.. se ei ole meille harrastus. Ennemmin... sivutuote. :D 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti