perjantai 10. huhtikuuta 2015

Lähitulevaisuus ja minä kasvattajana

Ajattelin tehdä tekstin meidän lähisuunnitelmista. :) 

Suunnitelmissa on ensi keväällä mun ensimmäinen oma pentue, belgianpaimenkoirapentue. Tosi jännittävää ajatella, että noin vuoden päästä ne tuhisee pentulaatikossa. :) 

Emänä pentueessa on groenendaelnarttu Bestia & isänä tervueren uros Heroin z Kovarny. Heri on kylläkin myös groenendaelvanhemmista syntynyt.
Mitä odotan tältä yhdistelmältä? Potentiaalisia, teräviä, hyvällä saalisvietillä varustettuja, avoimia ja rotumääritelmän mukaisia harrastuskoiran alkuja.
Molemmat vanhemmat loistavat nenätyöskentelyssä. Heri on mahdollisesti tänä vuonna menossa metsästämään JK1- tulosta. Rem puolestaan työskentelee FH:n parissa. 

Enemmän kuin mielelläni pitäisin yhden ukkelin itsekin tästä kotona, mutta valitettavasti minulla on muita suunnitelmia. :P


Frigin kanssa ahkerasti treenataan. Tavoitteena saada siitä FI TVA ensi kesään mennessä, myös sen nimen eteen olisi tarkoitus saada myös koulutustunnus JK1, ehkä jopa JK2. :)

Frodon kohdalle mulla ei juuri ole suunnitelmia. No parantuminen tietysti, mutta mitään tavoitteellista en ole sille asettanut. :) Aikaisemmin haaveena oli tänä vuonna suorittaa heti BH-koe pois alta ja ehkäpä korkata TOKO kisaura, mutta... nyt kaikki ajallaan. Kiirekös nuoren koiran kanssa on mihinkään. :)

Minulta on myös kysytty, että mihin pyrin kasvattajana. Tässä tulee vastaus.
Kasvattajana, minulla on tietysti tavoitteena se täydellisyys, mutta täydellisyyttä ei valitettavasti ole olemassa. Harvoin edes koirayksilönä, saati sitten kokonaisena pentueena. Entäpä sitten kun katsoo kokonaista kasvatustyötä sitten parin kymmenen vuoden päästä? Varmasti kaikkien, myös minunkin jalostustyöstä, tulee löytymään rakennevikaa, purentavikaa, pallivikaa, luonnevikaa ja ehkäpä jopa epilepsiaa. Sen kanssa on sitten vaan elettävä ja otettava opiksi ja pyrkiä täydellisyyteen toista reittiä. Selvästikään silloin se ensimmäinen reitti ei ole oikea tälläisissä tapauksissa. 

Belggarin kohdalla tavoitteenani on hyvä hermoinen, vahva viettinen, avoin ja rotumääritelmän mukainen, mutta rakenteeltaan käyttötarkoituksiin sopiva koira. Omasta mielestäni belggareiden rungot ovat harmillisesti lyhentyneet ja rinnat kaventuneet. Itse pyrin pitämään omassa linjassani hyvän mittaisen rungon ja leveän rinnan. 
Rottweilerin kohdalla pyrin atleettiseen, vahva hermoiseen, hyväluonteiseen, työskentely intoiseen, rodunomaisesti vahvaan, mutta ei liian raskaaseen koira malliin. Itseäni on inhottanut hyvin paljon nähdä lihavia koiria. Rodunomaisesti vahva ei minun mielestäni tarkoita läskiä. Myöskin lyhyt kuono ja äärettömän korkea otsa eivät kuulu omiin tavoitteisiini. Arvostan kauniita pään linjoja, pitkää kuonoa ja kauniisti laskeutuvaa otsapengertä. Tietysti myös nartut näyttää nartuilta ja urokset uroksilta. Nykypäivänä, jopa valitettavasti Suomessa, näkee narttuja, jotka ovat kooltaan ja vahvuudeltaan uroksen luokkaa ja jopa siitä yli. Ei sekään ole oikein minun mielestäni. 
Molemmissa roduissa tietysti ehdoton asia on myös terveys.
Jokaisella on tietysti oma maailman kuvansa oikeanlaisesta belggarista ja oikeanlaisesta rotikasta. Tässä on minun maailman kuvani. Odotan erittäin innolla, että pääsen toteuttamaan omaa kasvatustyötäni. 

Tällä hetkellä minulla on sijoitettuna yksi tervueren narttu, Mind Breakers Bedtime Story "Hertta". Hertassakin on omat hyvät ja huonot puolesta. Hertta on erittäin avoin ja miellyttämisen haluinen nuori neitokainen. Todella työskentely intoinen, saalisviettinen ja taistelutahtoinen. Rakenteeltaan myös ihan näpsäkkä, mutta rinta on tällä hetkellä ERITTÄIN kapea. Hertta on myös "hiukan" malttamaton vielä odotustilanteissa. Katsotaan mihin suuntaan Hertta lähtee kehittymään. :) 

Hertta 9kk
Olen myös varannut kaksi tervuerenin narttupentua sekä kaksi rottweilernarttupentua. Minulta on kysytty, miten rahallisesti rahkeeni riittävät. Ilman erittäin mukavia ja yhteistyöhaluisia kasvattajia, ei sitten niin mitenkään. Olen kuitenkin enemmän kuin iloinen, että minun kanssani halutaan tehdä yhteistyötä. Olen kuitenkin vasta-alkaja ja otan mielelläni ohjeita ja opetusta vastaan, en vielä itsenäisesti halua lähteä yhdistelmien kanssa sooloilemaan muutamaan vuoteen. Joten tämä yhteistyö on hyödyksi molemmille osapuolille. 

Katsotaan mihin päästään! Tulevaisuutta odotan erittäin innokaasti! :) 

1 kommentti:

  1. http://lifeofbelgians.blogspot.fi/2015/04/lisaa-kysymyksia.html teille ois haaste!

    VastaaPoista